Adelea De Esoterische Webwinkel

De levensbloem (flower of life)

De levensbloem (flower of life) brengt harmonie en bescherming

De bloem des levens, met zijn energie, versterkt alle levenskracht en harmoniseert trillingen die uit balans zijn.

De levensbloem bevindt zich al duizenden jaren als versiersel op de meest verschillende plaatsen en historische gebouwen. Het symbool wordt een harmoniserende en beschermende werking toegeschreven en wordt als patroon van heilige geometrie gezien. Maar wat zit erachter? Waarom heeft de levensbloem zoveel betekenis voor zoveel mensen?

Wat is de levensbloem?

Als je goed kijkt zie je dat het patroon is opgebouwd uit cirkels die elkaar overlappen en daardoor een bloem patroon vormen met 90 afzonderlijke blaadjes. De bloembladen zijn omgeven door drie ringen, die alles bij elkaar houden en vaak worden geïnterpreteerd als symbool van de eenheid van lichaam, ziel en geest.

Het versiersel van overlappende cirkels is al sinds duizenden jaren over de hele wereld te vinden. De oudste bekende voorstelling uit het jaar 645 voor christus is te zien in de assyrische afdeling van het louvre in parijs. Verdere afbeeldingen van de levensbloem zijn, bijvoorbeeld, te vinden op de pijlers van het osiris heiligdom in egypte en op verschillende plaatsen in europa, zoals in een klooster op kreta, in westminster abbey, als onderdeel van een mozaïek uit de 13e eeuw, op de balkan en in duitsland.

Levensbloem

De heilige geometrie van de levensbloem

De heilige geometrie handelt over de kosmische orde, met vormen die ten grondslag liggen aan het fysieke bestaan. Daarom wordt de heilige geometrie vaak hermetische of verborgen geometrie genoemd. Tot de figuren die aan deze theorie ten grondslag liggen, behoren bijvoorbeeld de gulden snede, de metatron kubus, de platonische lichamen en de levensbloem.

Als je naar de flower of life kijkt, dan voel je dat het symbool leeft en beweegt. Keer op keer, zal je binnen het patroon, nieuwe structuren herkennen. In de levensbloem bevindt zich bijvoorbeeld de kubus van metatron, die op zijn beurt de vijf platonische lichamen van de tetraëder (viervlak), hexahedron (zesvlak), octaëder (achtvlak), dodecaëder (twaalfvlak) en icosaëder (twintigvlak) bevat.

Wereldreligies en hun symbolen

Omdat de figuren van de heilige geometrie de blauwdruk zijn van onze wereld, de natuur en ons bestaan, is het niet verrassend dat alle spirituele en religieuze culturen symbolen met geometrische vormen waarderen. Zo is het kruis het centrale symbool van het christendom. In het jodendom vereert men het hexagram, de ster van david. Het symbool van de islam is de maansikkel, in het arabisch hilal genoemd. Van de chinese cultuur is het yin yang-teken waarschijnlijk het bekendst. Het zwart-wit figuur die de universele balans van krachten symboliseert en samen een harmonieus geheel vormen.

Verschillende toepassingen

Van de levensbloem wordt gezegd dat ze een stimulerend, harmoniserend en beschermend effect heeft. Omdat het gezien wordt als een symbool van de kosmische orde, zou het in staat zijn een harmonieuze stroom van energie te verschaffen. Positieve energieën worden versterkt en negatieve energieën worden verminderd. Dit heeft zowel betrekking op het energieveld van het menselijk lichaam als op de dingen die ons omringen. Daarom kan de kracht van de flower of live op bijna alle gebieden van het dagelijks leven worden gebruikt. Draag je de levensbloem als een sieraad, bijvoorbeeld als hanger, ring of oorbel, dan heeft haar kracht, volgens de overlevering, een positief effect op de energie-velden van de drager en zijn of haar omgeving. Daarnaast is de levensbloem bijzonder invloedrijk als decoratief element. Bijvoorbeeld in woning of tuin als verfraaiing, op kommen en vazen, als wanddecoratie, windspinner of op beddengoed. Kortom de toepassingen zijn net zo divers als het leven!

Waarom werkt de bloem des levens?

De naam “levensbloem” is waarschijnlijk ontstaan vanuit het idee dat het beeld uitsluitend bestaat uit cirkels en ronde lijnen. Bekijk je de levensbloem driedimensionaal dan ontstaan er bollingen, die alleen in een tweedimensionale weergave als cirkels verschijnen. Hieraan ten grondslag ligt de waarneming dat in de natuur die ons omringt, zelfs in het gehele universum, geen rechte lijnen te vinden zijn. De vormen van het leven zijn altijd rond, zacht en harmonieus. Geen enkele boom, geen enkele plant groeit van nature kaarsrecht. Ook de zon en de planeten zijn bolvormig. Tevens praten we over de kringloop van het leven, de vriendenkring, de familiekring. Zo staat een vorm die alleen uit cirkels of bollen bestaat, dus voor het leven.  Zulke vormen, die uit zichzelf ontstaan, worden ook “heilige geometrie” genoemd. Ze vertegenwoordigen het harmonieuze en al het leven is gebaseerd op deze vormen.

Levensbloem

Levensbloem aromalamp

Levensbloem sieraad

Levensbloem acupressuur

Levensbloem sticker

Levensbloem biotensor

Levensbloem wierookhouder

Levensbloem lichtobject

Levensbloem windspinner

Levensbloem meditatiekussen

Levensbloem yogatas